.o w n e r.

My photo
Kulai - Kuala Terengganu, Johor - Terengganu, Malaysia
mother of 2 awesome DamienMedina. currently working from home ( Qaseh Gold and babystuff)

Pages

Monday, May 11, 2009

.derma darah??.

petikan dr blog adik aku-

Menurut Dr. Syeikh Yusuf Qaradhawi seorang cendekiawan Islam terbilang dari Mesir, menderma darah merupakan sebesar-besar jalan menghampirkan diri kepada Allah dan semulia-mulia sedekah, kerana ianya sama seperti menyelamatkan nyawa manusia lain tanpa mengira batasan agama (Muslim ataupun tidak). Ia adalah satu tindakan yang mana kebaikannya telah diterangkan dengan sejelas-jelasnya di dalam al-Quran seperti firman Allah yang bermaksud; “ Sesungguhnya sesiapa yang membunuh maka seolah-olah dia telah membunuh manusia seluruhnya, dan sesiapa yang menghidupkan seolah-olah dia menghidupkan manusia seluruhnya.” (Al-Maidah : ayat 32).

hoho..yup2x..sikap menderma ialah salah satu sikap yg terpuji..emm..kwn2x..korg pnh derma darah?huhu..

aku xpnh..emm..nk tau?dari mule2 msuk diploma dulu..aku mmg nk sgt2 derma darah..xtaula kenape..rse nk menolong org..well..tau kn mksud aku?tgk dlm tb tu..kn pentng..kalo hosptl xcukup darah, xley nk tlong spe2 yg mmerlukan..n kemungkinan mereka bley jd lebey teruk or mati..nauzubillah..huhu..

erm..every sem..spnjang 3tahun aku wat diploma kat dungun dulu aku try nk derma darah..(biase ade kempen derma darah n nurse dr hosptl datang u aku..sure tmpat korg pn sme kn?huhu)

oh ye..balik pd cite td..emm..tiap2 sem aku try nk deram darah..tp mst xkesampaian..sebabnye??emm..aku xcukup berat..xley derma..well..kalau kite nk derma berat bdn kite must at least 45kg..huhu..sedey oh time tu..frust sgt..nth..xtaula nk ckp cmne..aku nk derma..tp xley..emm..

pnh skali tu mse aku part5 aku nk sgt2 derma n bile nurse tu tnye brape berat bdn aku tipu ckp aku 45..haha..stupid rite??erk..!tp..da mmg xley..ttp xley gk..emm..mse nurse tu cucuk tgn aku ngn jarum nk try amek darah xley..isk..!adush!aku pn pening..akak nurse tu tekan2 tp darah xkuar..haha..bdn aku xde darah ke eh?haish..!muahahaa..

tp tu ar...kalo da x ditakdirkan aku xley derma darah, buatla cmne pn still xley kn??emm..bile aku bgtau kwn aku yg aku tipu berat diorg marah..diorg ckp bahayela..huhu..tp mse tu aku mne nk pikir..yg aku tau nk derma darah..adush2x..wat to say??huhu..

so kwn2x yg bley n layak n xde ape2 pnyakit..silela gnekan dgn sewajarnya..xsalah pn kite share ape yg kite ade ngn org len kn?emm..myb yg kite tolong tu..yg dapat darah kite tu saudara-mara kite jgk..we never know rite??emm..

insyaALLAH benda yg baik..kite akn dpt balasan baik gk..amin..oh!doakan gk 1 ari aku bley derma darah..emm..mne tau nnt berat aku naik smpai 45kg..oh best..!hehe..

waaaa..nk derma darah..!!!

6 comments:

fana said...

rindu nk derma darah ;(
rasa best je derma kt dungun. lagi2 psl sng je kuar darah. ahaha xde kaitan pun ;p

u can do it babe!
cuti2 ni pe lagi mkn manyak2~!

cik k♥dah said...

arghhhh fana xaci..!

jeleskn adah eyy?hihi..oh yeah..doakn adah tau?hoho..xctd lak..hehe..

desbliss said...

.akak nurse tu tekan2 tp darah xkuar..haha..bdn aku xde darah ke eh?haish..!muahahaa..


Siyes lawak giler...wakakaaka!!

Me also xpnah derma darah tp penah kna amik darah stiap pagi waktu kna dengki dulu...sumpah xnk lagi dh penyakit yg semacam itu..

cik k♥dah said...

haha lawak ke bliss?adush!tp 2 cite seyes woo..gua xtipu..muahahaha..

hey2x..pnyakit ape tu kne amek drh ari2?emm..isk3x..jge diri bliss..hohoho..

miSSeRah said...

haha...lawak la sis...cian...ahak...sO..eat byk3x...leh jOin aq mendeRma drh...haha...=p

cik k♥dah said...

erk!

wateverla sis..waaaaaaaaa...




Formspring Icon (50x50) Pictures, Images and Photos" />